SOTA ROMANIA is active. Bookmark this page for further announcements regarding Romanian summits activation.

Cautam suport pentru programul S.O.T.A. - Romania

In vederea completarii si extinderii documentatiei de implementare si afiliere, cautam radioamatori sau montaniarzi care ne pot sprijini cu harti turistice pe care figureaza varfurile eligibile identificate cu ajutorul hartilor radar satelitare.
Lista de varfuri este prezentata in fisierul kml care se va deschide in programul Google Earth.

Dispecerat national SALVAMONT

0-SALVAMONT (0725-826 668) este numarul de telefon valabil pentru întreg teritoriul ţării, iar taxarea este la tarif normal, pentru a micşora numărul alarmelor false sau al glumelor deplasate.

Connex este partener ANSMR (Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România) şi a avut iniţiativa realizării acestui dispecerat care funcţioneaza 24/7. ANSMR este o asociaţie care are în subordine peste 40 de formaţii salvamont ce activează în toată ţara. Dispeceratul este dotat cu tehnologii de ultimă oră. Connex a oferit telefoane mobile şi abonamente cu minute incluse echipelor salvamont.

În caz de urgenţă, dispeceratul ia legătura cu cea mai apropiată formaţie salvamont de locul în care se află accidentatul, şi coordonează echipa spre locul accidentului.

Ce este programul S.O.T.A.?

S.O.T.A. -(Summits On The Air - Varfuri de munte in eter) reprezinta un program pornit in anul 2002 de cativa radioamatori britanici, in beneficiul tuturor radioamatorilor (atat cei autorizati pentru emisie cat si cei care practica doar receptia- SWL).
Trebuie spus ca, desi acest program este in stransa legatura cu muntii, in special cu piscurile acestora, programul este astfel conceput incat sa faca posibila participarea oricui doreste acest lucru, nu numai pentru alpinisti sau montaniarzi incercati!
Premiile sunt acordate atat activatorilor (cei care urca muntii) cat si celor care realizeaza legaturile din amplasamentul fix de acasa (chaser).
In prezent, SOTA este pe deplin operational in multe tari din lume, fiecare tara avand propria Asociatie (dar nu cu personalitate juridica). Fiecare varf operat aduce punte atat celor care urca pe el si il “activeaza” cat si celor care stabilesc legaturile radio cu activatorii. Punctajul obtinut in urma contactului radio este in stransa legatura cu inaltimea varfului respectiv.
SOTA acorda premii participantilor, premii cu denumiri, cred eu, simpatice:
“Mountain Goat” - Capra de munte;
“Shack Sloth” - Radioamatorul trandav (HI).
De asemeni, SOTA intretine pe site-ul propriu liste cu activatorii si “vanatorii” (chasers) de top.